Horká novinka na českém trhu dýně Marina di Chioggia! V Itálii jedná z nejvíce uznávaných a pěstovaných odrůd. Jedná se o velmi starou a tradiční italskou odrůdu původem z okolí Benátek a je považována za královnu italských dýní. Perfektní odrůda pro zahradníky.
Jedná se o pozdní odrůdu (doba vegetace 130 dnů), která má plody dosahující váhy 4-5 kilogramů. Charakterizuje se výjimečnou strukturou slupky, která má netradiční modro zelenou barvu a špička plodu je podobná dýním označovaným jako turecký turban. V plné zralosti se barva slupky mění na zeleno šedou.
Dužina této odrůdy je výjimečně chutná, sladká a masitá. Dužina má hladkou texturu a je žluto oranžová. Pro své chuťové vlastnosti je doceňována všemi špičkovými kuchaři po celém světě, kteří vědí, že táto odrůda je dokonalá pro přípravu chutných polévek, dezertů a koláčů. Dýni možno péct nebo dusit přímo ve slupce. V Itálii se používá také na výrobu dýňových noků, dýňového rizotta a ravioli. Kromě potravinářského využití je vhodná jako efektní dekorace.
Je velice zdravá s ohledem na vysoký obsah provitamínu A (beta karoten), také obsahuje vysoké množství vápníku a fosforu.
Nesporným kladem této odrůdy je také fakt, že ji lze dlouhodobě skladovat.
Nepotřebuje chemický postřik, pěstování je velmi jednoduché, ale vyžaduje dostatek vlahy (nikoliv přemokřenou půdu) a půdu bohatou na živiny. Výborně se této odrůdě daří na slunečném místě.
Jedná se o celosvětově uznávanou odrůdu.
Setba: do skleníku vysazujeme od počátku dubna, přímo do půdy semena vyséváme od konce května do konce června, a to tak, že semena položíme na plocho a lehce zatlačíme do země. Sadíme každé semeno zvlášť. Nejčastějším důvodem pro špatné klíčení je nízká nebo nerovnoměrná teplota půdy ve spojení s příliš mnoho vlhkosti, proto doporučujeme naklíčení doma a výsadbu do skleníku či ven až v době, kdy je dostatečně teplo. Půda by měla být úrodná, vlhká obohacená o kompost. Místo by mělo být slunečné až polostín. Klíčí v teplotách od 18 do 25 stupňů C.
Rozestupy: 120 cm x 120 cm
Sběr: začátek září až konec listopadu, dle výsevu a zraní
Balení 5 semen