Jicama, Yam bean, mexický tuřín – tak se označuje jedna z velmi zdravých rostlin pocházejících z Mexika. Přesto, že patří mezi fazolnaté rostliny a rostlina také tak vypadá, tak jedlou a chutnou části, pro kterou se pěstuje, je kořenová hlíza tvaru řepy. Rostlina byla rozšířena do celého světa a v současné době patří mezi často používané složky jídla zejména na východě. Réva Jicama může dosáhnout výšky 4-5 m pokud má vhodnou oporu, v našich podmínkách kolem 2,5 metrů. Semena připomínají větší čočku a nacházejí se v luscích podobným fazolím. Jeho kořen může dosáhnout váhy až 20 kg ( rekord 23 kg byl dosažen na Filipínách), u nás čekejme podstatně menší plody. Plody se po sklizení dají přechovávat v teplotě do 15 stupňů C po dobu až dvou měsíců. Rostlina není mrazuvzdorná, na další pěstování si ponecháme semena z již vypěstovaných rostlin.
Na povrchu barva hlízy je žlutavá, vnitřek je smetanově bílá s křupavou texturou, která se podobá syrovým bramborám nebo hrušce. Chuť je sladší a osvěžující, připomínající některé druhy jablek s nádechem vlašského ořechu, dužina je lehce stravitelná a má málo kalorií. Obsahuje vápník, fosfor, vitamín C a další, zdraví prospěšné složky. Konzumuje se syrová, někdy se solí, citronem, nebo limetkovou šťávou a chilli. Hlavní komponenty, které se používají k JICAMA jsou s chilli, lístky koriandru, plátky zázvoru, citronu, limetky, pomeranče, červenou cibulí, různé salsy a sojovou omáčkou. Taktéž se podává grilovaná, vařená, součást polévek či ovocných salátů. Taktéž výtažky ze semen a rostliny (které obsahují toxin retonon) jsou zpracovány ve farmaceutickém, chemickém a kosmetickém průmyslu, kde se zpracovávají na prospěšné látky.
Takže ani rostlinu, ani lusky se semeny se nesmí konzumovat!
balení 10 semen