Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno
Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Některé její druhy se využívají v gastronomii jako koření nebo ve fytoterapii jako léčivky.
- Plodová zelenina - tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek
- Kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička, křen,petržel
- Listová zelenina - salát, chřest, zelí, špenát
- Lusková zelenina - hrách, fazole, čočka, sója
- Cibulová zelenina - čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek
- Košťálová zelenina - brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice
- Kořeninová zelenina - řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, fenykl
Semena zeleniny najdete v této sekci